Sociodemographic and Nutritional Characteristics of Children aged 1 to 5 inthe Parish of Angochagua, 2022

Main Article Content

Geovanny Rodríguez
Maicol Stven Pozo Aguilar
Mayra Jaqueline Salazar Arias

Abstract

The objective of this study was to determine the sociodemographic characteristics and nutritional status of children between 1 and 5 years of age in the parish of Angochagua. It is a descriptive, cross-sectional and retrospective study using
information from the database of the project “Nutritional strengthening in children from 1 to 5 years of age in the rural
area of the Northern Ecuadorian Sierra” belonging to the Technical University of the North. The sociodemographic data
were obtained through the application of a survey to the families in which the children of the study population were found,
in order to determine the social conditions in which each child lives. The evaluation of nutritional status was obtained by
measuring the weight, height, arm circumference and head circumference of each infant. As results, regarding nutritional
status, it was identified that there is a high percentage of children with grade I chronic malnutrition, with a higher prevalence in infants between 2 and 4 years of age. With regard to sociodemographic conditions, several social factors that
favor malnutrition were identified, such as the education of the caregiver in charge of the infant, the mother’s occupation
and the lack of monthly income of the families, which leads to a significant impact on the social and nutritional status of
the children.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Sociodemographic and Nutritional Characteristics of Children aged 1 to 5 inthe Parish of Angochagua, 2022. (2024). Scientific Journal of Human and Social Sciences (RECIHYS), 2(2). https://doi.org/10.24133/recihys.v2.i2.3546
Section
Complete version
Author Biographies

Geovanny Rodríguez, Universidad Técnica del Norte

Geovanny Rodríguez nacido en Ibarra, graduado como Ingeniero en Biotecnología por la Universidad de las Fuerzas Armadas - ESPE, Master en Biología Computacional por la Pontificia Universidad Católica del Ecuador

Maicol Stven Pozo Aguilar, Universidad Técnica del Norte

Maicol Pozo nacido en Mira, Ecuador, es licenciado en Nutrición y Dietética por la Universidad Técnica del Norte 

Mayra Jaqueline Salazar Arias, Universidad de las Fuerzas Armadas - ESPE

Jaqueline Salazar nacida en Latacunga, Ecuador, graduada como Ingeniera en Biotecnología por la Universidad de las Fuerzas Armadas - ESPE, Master en Biología Computacional por la Pontificia Universidad Católica del Ecuador

How to Cite

Sociodemographic and Nutritional Characteristics of Children aged 1 to 5 inthe Parish of Angochagua, 2022. (2024). Scientific Journal of Human and Social Sciences (RECIHYS), 2(2). https://doi.org/10.24133/recihys.v2.i2.3546

References

Abril, K. L. C., Ortega, J. X. S., Lazo, R. S. L., & Tutivén, M. D. L. H. (2015). Valoración nutricional mediante curvas de crecimiento de la OMS y las clasificaciones de Gómez/Waterlow. Estudio de prevalencia. Cuenca-2015. Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad de Cuenca, 33(3), 65-74.

Alcaraz, G., Bernal, C., Cornejo, W., Figueroa, N., & Múnera, M. (2008). Estado nutricional y condiciones de vida de los niños menores de cinco años del área urbana del municipio de Turbo, Antioquia, Colombia, 2004. Biomédica, 28(1), 87-96.

Carvajal, E. M., Cervantes, E. R., González, J. A., Calderón, C. V., Benalcázar, I. P., & Sandoval, A. L. (2023). Ingesta dietética y estado nutricional en niños de 1 a 5 años de la comunidad indígena de Angochagua, Ecuador. Más Vita, 5(4), 44-63.

Cervantes, E. G. R., Benalcázar, I. A. P., Calderón, C. A. V., Vega, K. S. A., & Patiño, J. M. M. (2022). Bebida a base de extracto de cabuyo (Agave americana). La Ciencia al Servicio de la Salud y la Nutrición, 12(SISANH), 133-140.

Deleón, C. A., Ramos, L. S., Cañete, F., & Ortiz, I. (2021). Determinantes sociales de la salud y el estado nutricional de niños menores de cinco años de Fernando de la Mora, Paraguay. Anales de la Facultad de Ciencias Médicas (Asunción), 54(3), 41-50.

Gómez, A., Anaya, J., Rodríguez, G., Lechón, A., Perugachi, I., Velásquez, C., ... & Lascano, R. (2022). Efecto glucémico de un pancake funcional elaborado a partir de una mezcla instantánea de avena. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 26(3), 189-196.

Gül, F., Zengin, N. Ş., & Güleç, S. G. (2020). Evaluation of nutritional status in children consulted to polyclinics. JAREM. Journal of Academic Research in Medicine, 10(1), 27.

Mejia Cocha, A. I. (2023). Desnutrición infantil en niños menores de 5 años en ecuador durante el periodo 2017-2021; revisión sistemática (Bachelor's thesis, Universidad Técnica de Ambato/Facultad de Ciencias de Salud/Carrera de Laboratorio Clínico).

Ministerio de Salud Publica del Ecuador. (2017). AIEPI. norma_atencion_integralde_enfermedades_prevalentes_de_lainfancia. 2017. Recopilado de: chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://186.42.188.158:8090/guias/AIEPI%20CLINICO.%20CUADROS%20DE%20PROCEDIMIENTOS.pdf

Ortiz-Andrellucchi, A., & Serra-Majem, L. (2007). Desnutrición infantil en el mundo:¿ sentimiento de culpa o de vergüenza?. Acta Científica Estudiantil, 5(3), 109-114.

Ramos, R. A., Barba, E., Cazorla, A. L., & Guzñay, J. I. (2024). Interculturalidad en la educación universitaria del Ecuador: perspectivas de actores educativos. Cuaderno de Pedagogía Universitaria, 21(41), 20-34.

Rodríguez, G., Gómez, A., Anaya, J., Velásquez, C., & Miniet, A. (2021). Elaboración de medios de cultivo alternativos y viables para el crecimiento microbiano del Bacillus Subtilis: Development of alternative and viable culture media for the microbial growth of Bacillus

Subtilis. La U Investiga, 8(1), 86-94.

Swarna Rastogi, S. R., Chaitanya Maheshwari, C. M., Raghav, S. K., & Lala, M. K. (2018). Use of WHO Anthro software for assessing under nutrition (wasting, stunting & underweight) amongst under-five children of district Ahmedabad, Gujarat.

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3